TEDAVİLER
Diş Dolgusu

DOLGU NEDİR?


Diş dolgusu, çürük dişe uygulanan bir tedavidir. Dişlerde hijyen eksikliği, anatomik bozukluklar, gıda birikmesi ve bazı hastalıklara bağlı olarak çürük oluşmaktadır. Çürük, diş dokusunun doğal dengesinin mikroorganizmalar tarafından bozulup enfeksiyon durumunun ortaya çıkmasıyla görülür. Çürüğe bağlı olarak soğuk şeyler yiyip içildiğinde, şerbetli ve şekerli yiyecekler tüketildiğinde kısa süreli ağrı oluşur. Dişin doğal renginde bozulmalar görülür. İlerleyen çürüklerde diş parçalarının yerinden kopması ve kavitasyon olarak isimlendirilen çukur alanların oluşması izlenebilir. Çürük olan ve enfekte olmuş dokuların tamamen temizlenip, yerine dişin doğal dokusunun gücüne, rengine ve yapısına uyan malzemelerle doldurulması işlemine dolgu denir.


KULLANILAN DOLGU TİPLERİ NELERDİR?


Günümüzde en yaygın kullanılan dolgu malzemesi kompozit rezinlerdir. Hem estetik olarak uygunluğu hem de sertliğinin ve dayanıklılığının diş dokusuna benzemesinden ötürü güncelde en çok kullanılan malzemedir. Kompozit rezinlerin yanısıra porselen dolgular da sıklıkla kullanılmaktadır. Estetik olarak kompozit rezinlerden daha kullanışlığı olduğu düşünülmektedir. Ancak diş üzerinde yapılacak ilave hazırlıklardan, ölçü alma işleminin tedavinin süresini uzatmasından ve kompozitlere göre daha maliyetli olmasından dolayı kompozit kadar çok kullanılmamaktadır. Kompozit dolguların teknolojik olarak geliştirilmesinden önce çeşitli dolgu malzemeleri kullanılmaktaydı. Amalgam dolgular, doku ile uyumu ve dayanıklılığından ötürü en sık kullanılan dolgu malzemesi iken içinde bulundurduğu civadan dolayı ve gümüş renginde olmasından dolayı günümüzde çok sık kullanılmamaktadır. 


DİŞ DOLGUSU HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?


Dişteki çürük ve travmaya bağlı yaralanmalarda eğer dişin içinde bulunan damar sinir paketi (pulpa) zarar görmemiş ise direkt tedavi olarak dolgu yapılabilir. Ancak eğer hasar pulpaya ulaşmış ise kanal tedavisi yapıldıktan sonra dolgu yapılır. Ağız temizliğine dikkat etmek çürük ile mücadelenin temel ilkesidir. Yaygın çürükler baş edilemez ağız kokusuna sebep olmak ile birlikte rahatsız edici ağrılarla karşılaşmanıza yol açar. Diş minesinin ötesine geçen çürükler için tedavi mutlak diş dolgusudur. Hekim, çürük bölgenin temizliğini sağladıktan sonra dolgu malzemesini  yapıştırıcı ajanlar eşliğinde açılan boşluğa koyar. Dolgunun sağlıklı olabilmesi için açılan kavitenin izolasyonu ve sızdırmazlığı çok önemlidir. Ankara Yenimahalle bölgesinde bulunan kliniğimizde muayene olabilir ve çürüklerinizi tedavi ettirebilirsiniz. 

Dt. Nilüfer Kılıçaslan Copyright © 2022 Tüm hakları saklıdır.