TEDAVİLER
Gömülü Diş Çekimi

GÖMÜLÜ DİŞ ÇEKİMİ


Alt ve üst çene kemikleri içinde bulunan, diş etinin kısmen veya tamamen altında olan dişler gömülü olarak nitelendirilir. En sık 20’lik dişlerde rastlanılan bu durum, genellikle diş ve çene problemlerine yol açar. Gömülü dişler en sık; çenede ağrı, yanakta şişlik, diş etinde iltihap ve dil ve dudakta uyuşma şikayetlerini beraberinde getirir. 


HER GÖMÜLÜ DİŞ ÇEKİLMELİ Mİ?


Gömülü dişlerin kendisi ya da başka dişlerdeki etkisi sebebiyle çekilmesi kararı sık olarak verilir. Ağrı oluşturması, yanındaki dişlere zarar vermesi, iltihap odağı oluşturması ve kistik yapılara dönüşebilme gerekçeleriyle çekimine karar verilen gömülü dişlerin çekilmesi gerekir. Ancak rutin kontrollerde varlığı ortaya çıkan, hastada bir şikayet oluşturmayan, dişler için problem potansiyeli oluşturmayan yani kısaca semptomsuz denilen gömülü dişlerin çekilmesi gerekli değildir. Bu konuda mutlaka bir diş hekimine danışılması gereklidir. 


GÖMÜLÜ DİŞLER NASIL ÇEKİLİR?


Gömülü dişler kendi içinde yapılarına ve konumlarına göre sınıflandırılırlar. Diş eti ile ilişkide olan, bir kısmı sürmüş bir kısmı diş eti altında kalan dişlerin çekimi nispeten daha kolaydır. Tam gömülü olarak sınıflandırılan, tamamen kemiğin içinde olan gömülü dişlerin çekimi ise nispeten daha zorludur. Ancak yine dikkat edilmesi gereken bir konu dişin pozisyonudur. Diğer dişlerle aynı hizada olan gömülü dişler, yatay pozisyonlanan ya da dile veya damağa doğru pozisyonlanan dişlere nazaran daha iyi prognoz gösterir. Kemik tutunuşu gösteren gömülü dişlerin çekimi için kemikle ilgili işlem yapmak gerektiğinden, ameliyat sonrası yüzde şişlik görülebilir. İşlemi takip eden günlerde olan ağrı, ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. 

Dt. Nilüfer Kılıçaslan Copyright © 2022 Tüm hakları saklıdır.