TEDAVİLER
Kanal Tedavisi

KANAL TEDAVİSİ


Dişlerin içinde pulpa adını verdiğimiz damar-sinir paketi bulunmaktadır. Çürük, travma ya da harabiyet sonucu pulpa adı verilen damar-sinir paketi etkilenir ise, dişi ağızda tutabilmek adına kanal tedavisi yapılır. Bu tedavinin temel prensibi, çeşitli etkenlerle etkilenmiş kanal içi damar-sinir pakedini çıkarmak ve şiddetli ağrı, apse gibi semptomlara sebep olan diş kaynaklı iltihabı ortadan kaldırmaktır.


KANAL TEDAVİSİ NEDİR?


Çeşitli aletler ile dişin kanallarını temizleyip, belli çözeltiler ile yıkayıp, kanal şekillendirilmesini takiben kanal içi dolgu malzemeleri ile doldurulması işlemine kanal tedavisi adı verilir. Sebep olan etkene göre değişmek ile birlikte en az iki seansta tamamlanır. Dişinin kronundaki harabiyet miktarına göre kanal üstü dolgu veya kron kaplama ile tedavi tamamlanır. Çürüğe bağlı gelişen ve şiddetli ağrılarla seyreden durumlarda uygulanması hastayı ağrılarından kurtarır. 


KANAL TEDAVİSİ HANGİ DİŞLERE YAPILIR?


Çürüğü pulpa odasına kadar ulaşmış dişlere, diş kökü kaynaklı iltihabi durum sergileyen lezyonlu dişlere, şiddetli sıcak-soğuk hassasiyeti olan dişlere, travmaya bağlı belli kron kırıkları bulunan dişlere ve diş etinde sivilce gibi görünen fistül ağzı bulunan dişlere kanal tedavisi yapılması gereklidir.


KANAL TEDAVİSİ AĞRILI MIDIR?


Kök kanal tedavisi işlemi lokal anestezi altında, diş ve çevre dokuları uyuşturarak yapılır. Bu sebeple işlem sırasında herhangi bir ağrı oluşmaz. Ancak seanslar arası flare-up denilen durum görülebilir. Flare-up, kök kanallarının temizlenmesi sonrasında bağışıklık sisteminin tepkisine bağlı oluşan ağrılardır. Kanal tedavisinin ilk seansını takip eden ikinci-üçüncü günde oluşabilir. Pulpayı etkileyen çürüklerin ağrısına kıyasla çok daha az şiddetli bir ağrıdır ve her hastada oluşmaz. Kısa sürede geçen bu ağrılar, kanal tedavisinden korkulmasına sebep olmamalıdır. 


HANGİ DURUMLARDA KANAL TEDAVİSİ DÜŞÜNÜLMELİDİR?


Gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli diş ağrıları mevcudiyetinde kanal tedavisi akla gelen ilk tedavi alternatifidir. Sıcak ve soğuk etkenlere karşı gelişen orantısız ve uzun süreli ağrılar oluşturan dişler için de kanal tedavisi düşünülmelidir. Apse yapan ya da dışarıdan görülebilecek kadar çene yüz şişliklerine sebep olan dişler için de kanal tedavisi, antibiyotik kullanımı eşliğinde yapılabilir.


KANAL TEDAVİSİ TEKRARI NASIL YAPILIR?


Kök kanallarının tamamen temizlenememesinden, kanalların tıkalı olmasına bağlı olarak kök ucuna ulaşılaması ya da dişte bulunan tüm kanalların doldurulmamasından dolayı hastalar kanal tedavisi öncesinde şikayetçi olduğu sorunları tekrar yaşayabilirler. Bu gibi durumlarda dişi kurtarmak ve ağızda tutmak amacı ile, kanal tedavisi yenilenmesi uygun görülebilir. 


Yazılarımız bilgilendirme amaçlıdır.

Dt. Nilüfer Kılıçaslan Copyright © 2022 Tüm hakları saklıdır.